Nederlandse economie

Uitgangspunt 1:

Nederland zou zelf de primaire producten die zij nodig heeft moeten produceren.

 

Primaire producten

Primaire producten zijn die producten die mensen nodig hebben om te overleven. Primaire producten zijn voedsel en water maar ook vervoersmiddelen, energie, woningen en zorg kunnen als primaire producten beschouwd worden indien deze nodig zijn om in leven te blijven.

 

Import en export

Een land kan veel geld verdienen met export en kan van het verdiende geld de goederen en diensten importeren die zij nodig heeft. Zulke landen, die afhankelijk van elkaar zijn, zijn economische zwak om twee redenen. Ten eerste, een land wat steeds minder gaat verdienen van de export bij gelijkblijvende kosten van de import zal in de toekomst het risico lopen om  de producten die zij importeert op termijn niet meer te kunnen betalen. Ten tweede, de importkosten van een land zullen stijgen indien een van de exporterende landen een dalende, mislukte of stopgezette productie heeft. De prijzen zullen namelijk stijgen indien het aanbod daalt bij een gelijkblijvende vraag. Dit hoeft geen (groot) probleem te zijn voor het importerende land maar kan zeker wel hinderlijk zijn.

 

Nederland

Nederland is voor een groot deel afhankelijk van de import van export. In 2008 werd er voor 485 miljard euro aan goederen en diensten geïmporteerd en 537 geëxporteerd. Dit maakt Nederland een kwetsbaar land, zeker in tijde van de kredietcrisis en staatsschulden crisis. Europese landen hebben de afgelopen jaren meer geld uitgegeven dan dat zij ontvangen hebben. Hierdoor wordt overal in Europa bezuinigd. Mensen moeten meer belastingen betalen of worden gekort op hun uitkeringen. Mensen hebben nu al en zullen ook in de toekomst minder geld krijgen om te besteden waardoor de bestedingen zullen dalen. Gevolg is dat de afzet (het aantal verkochte producten van een bedrijf verkoopt) van bedrijven zal dalen. Bedrijven gaan hierdoor minder produceren (er worden immers minder producten verkocht) en zullen mensen ontslaan waardoor de werkloosheid en het aantal mensen met een uitkering toeneemt. Dalende bestedingen in de wereld zorgen ervoor dat ook Nederlandse exportbedrijven minder zullen verkopen.

 

Uitgangspunt 2:

De Nederlandse overheid zou werkgelegenheid moeten creëren in de sectoren die de primaire producten produceren die Nederland nodig heeft zodat zij zelf haar primaire producten kan produceren.  

One Response to Nederlandse economie

  1. Biolange says:

    i would like to visit every day, thanks for your sharing.http://www.detetizar.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>