Middelbaar onderwijs (Actieprogramma)

Programmapunten

1. Leerlingen in het middelbaar onderwijs (vmbo,havo en vwo) hebben in verband met de inspanning die zij moeten leveren (lange schooldagen en veel huiswerk) ook rust en ontspanning nodig. De MRP pleit om deze reden voor 1/5 minder lesuren per jaar in alle leerjaren van het vmbo, havo en vwo. U12

2. De MRP wil scholen verplichten tot het gebruik van studieboeken waarin auteurs en uitgevers de inhoud en opgaven op een begrijpelijke en overzichtelijke manier presenteren. Samenvattingen, begrippenlijsten, formulelijsten, rekenvoorbeelden, voorbeeldproefwerken, antwoorden van opgaven en alles wat voor leerlingen gewenst is moet verplicht in studieboeken op een begrijpelijke en overzichtelijke manier weergegeven worden.

3. De MRP wil scholen verplichten tot het gebruik van uitwerkingsbundels van studieboeken die door leerlingen gebruikt kunnen worden, thuis en op school. In de uitwerkingsbundels moeten zowel de antwoorden als de uitwerkingen van de opgaven op een begrijpelijke en overzichtelijke manier weergegeven zijn.

4. De MRP wil scholen verplichten tot het gebruik van studieplanners zodat leerlingen indien lessen uitvallen zelfstandig kunnen werken aan hun school/huiswerk of het nakijken daarvan met behulp van hun uitwerkingsbundels.

5. De MRP wil scholen verplichten tot het gebruik van meerdere huiswerklokalen waar als  leerlingen dit willen indien hun les uitvalt zelfstandig en eventueel met behulp een aanwezige docent kunnen werken aan hun school/huiswerk of het nakijken daarvan met behulp van hun uitwerkingsbundels.

6. De MRP is tegen verplichting van de maatschappelijke stage/dienstplicht op middelbare scholen.

7. De MRP wil dat middelbare scholen meer keuzevakken aanbieden zodat leerlingen meer keuzes hebben in het vormgeven van hun opleiding. U7, U8, U10  Voorstellen keuzevakken: Spaans, Italiaans, Turks, Arabisch, Afrikaans, Chinese taal, Japans etc.

 

U) Uitgangspunt. Beginselprogramma onderwijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>