Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in een bepaald land is het geheel van activiteiten die gericht zijn op verbetering van de gezondheid van de mensen in dat land. Onder de gezondheidszorg wordt niet alleen het onderzoek en de kennis van gezondheid begrepen, maar ook de toepassing van deze kennis om de gezondheid van mensen te verhogen, ziekten te voorkomen (preventieve gezondheidszorg) of te genezen, en het lichamelijk en psychisch functioneren te verbeteren.

 

Uitgangspunt 1:

De MRP staat voor een gezondheidszorg van hoge kwaliteit die toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Gezondheidszorg zouden voor alle (potentiële) zorgvragers niet meer mogen kosten dan de kosten die nodig zijn om goede zorg tegen een redelijk betaalbare prijs aan te bieden.  

 

Hoe werkt marktwerking in de zorg?

 

Zorgvragers

De zorgvragers zijn alle mensen in Nederland. In Nederland heeft de overheid verplicht gesteld dat iedereen een zorgverzekering moet afsluiten. Dit is een onderdeel van ons sociale stelsel. Mensen kunnen zelf kiezen waar zij zich verzekeren voor hun basispakket. Verzekeraars concurreren onderling op prijs en service.

 

Zorgverzekeraars

Elke verzekeraar moet iedere Nederlander die dat wil een polis verkopen voor de basisverzekering. De verzekeraar moet zijn beloftes aan zijn eigen verzekerende vervolgens waarmaken en zorg inkopen bij zorgaanbieders. Verzekeraars en zorgaanbieders onderhandelen voor een steeds groter deel van de zorg in vrijheid over prijs, kwaliteit en hoeveelheid. Ook hier bestaat concurrentie omdat niet alle zorgverzekeraars en zorgaanbieders een contract met elkaar hoeven af te sluiten.

 

Zorgaanbieders

De zorgaanbieders zijn alle artsen, verplegers, maatschappelijk werkers; huisartsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Mensen mogen zelf hun arts of fysiotherapeut uitkiezen. Dit geeft zorgaanbieders een prikkel om tegen een lage prijs hoge kwaliteit zorg te bieden en om het beter te doen dan de concurrent. De zorgaanbieder die het meest succesvol innoveert helpt zijn patiënt het beste en staat het sterkst tegenover de zorgverzekeraars

 

Wat is het doel van marktwerking in de zorg?

Marktwerking in de zorg heeft tot doel innovatie door zorgaanbieders en een steeds betere prijs kwaliteit verhouding.

 

Uitgangspunt 2:

De MRP staat voor effectiviteit en efficiëntie in de gezondheidszorg.

 

Uitgangspunt 3:

De MRP is van mening dat marktwerking niet nadelig mag zijn voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Zorg moet de prioriteit zijn. Niet het maken van winst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>